Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

turkish  english

Sayın üyemiz,

Ülkemizde bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliği sağlamak ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesine yönelik, çiftçilere destekleme yapılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ-20169/29” yayımlanmıştır.

Bu Tebliğ, 14/12/2015 tarihli ve 2015/8294 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine Dair Karar ile 25/4/2016 tarihli ve 2016/8791 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında 2016 yılında yapılacak Mazot ve Gübre Desteği, Organik Tarım Desteği, İyi Tarım Desteği, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Fark Ödemesi Destekleri, Yem Bitkileri Desteği, Bombus Arısı Desteği, Yurt içi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği, Yurt içi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanım Desteği, Yurt içi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği, Yurt içi Sertifikalı Fidan Üretim Desteği, İlave Sözleşmeli Üretim Desteği, Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Tebliğe göre süs bitkisi üreticilerinin yararlanabileceği destekleme ödemeleri şunlardır.

1-Bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi kapsamında;

-ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam beş dekar veya altında olan çay ve fındıkürünleri hariç açıkta ve/veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek ve tüzel kişilere 2016 üretim yılında 100TL/da olmak üzere bitkisel üretim yapan küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılır.

-Örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerin başvuru dilekçesine ilave olarak ÖKS(Örtüaltı Kayıt Sistemi) belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir.

-2016 üretim yılında küçük aile işletmesi desteğine esas arazide/örtüaltı ünitelerinde birden fazla üretim yapılması durumunda sadece bir üretim dönemi için desteklemeden yararlandırılır.

-Küçük aile işletmesi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticilerin EK-3’te yer alan başvuru dilekçesi ile il/ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

            -Küçük aile işletmesi desteği ödemesinde belge teslim başlangıç tarihi 30.01.2016, belge teslim bitiş tarihi 31.10.2016’dır.

2- Mazot ve gübre desteği kapsamında;

-Çiftçilere, 2016 üretim yılı içerisinde tarımsal faaliyette bulunulan ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak 11TL/da olmak üzere mazot ve gübre desteği ödemesi yapılır.

-Bir üretim yılında aynı arazi üzerinde birden fazla üretim yapılması durumunda, sadece bir üretim için ödeme yapılır.

-Mazot ve gübre desteği ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerimiz için ÇKS’ye kayıt başlangıç tarihi 01.09.2015, ÇKS’ye kayıt bitiş tarihi 30.06.2016’dır.

-2016 üretim yılında ÇKS’ye kayıt yaptıran çiftçiler herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın mazot ve gübre desteğine başvuru yapmış kabul edilirler.

3- İyi tarım uygulamaları desteği kapsamında;

-İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğe göre bireysel veya grup halinde meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde veya örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları faaliyetleri sonucunda Yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2016 üretim yılında düzenlenmiş İyi Tarım Uygulamaları Sertifikasına sahip olanlar,

-Örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerden ÖKS’de kayıtlı olanlar

-Meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere İTUD ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan tarım arazilerinin ÇKS’ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak 100TL/da olmak üzere yapılır.

-Örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları yapanlara İTUD ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan, ayrıca ÖKS’de kayıtlı olan alanların ÇKS’ye işlenmesi sonucu, desteğe tabi alan hesaplanarak 150TL/da olmak üzere yapılır.

-Meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde veya örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları yapanlara yönelik İTUD ödemeleri, çiftçilerin ÇKS’de kayıtlı toplam alanlarını geçmemek kaydıyla yapılır.

-İyi Tarım Uygulamaları Desteklerinden yararlanmak isteyen üreticiler 01.01.2016-31.12.2016 tarihleri arasında sertifikalarını düzenleyebilirler. Bu üreticiler için belge teslim başlangıç tarihi 03.02.2017, belge teslim bitiş tarihi 17.03.2017’dir.

Üretim yılı içerisinde ÇKS’de kayıtlı olan ve desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçilerin bu Tebliğde anılan desteklemeler için, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren ÇKS’de kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerine EK-3’te yer alan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Başvuru Dilekçesi ile şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvuruda bulunurlar.

Çiftçiler, yararlanacakları desteklemeler için EK-4’te yer alan destekleme talep formunda belirtilen belgeleri, EK-2’de yer alan destekleme uygulama takvimine göre belge teslim bitiş tarihinden önce İl/İlçe Müdürlüğüne teslim etmek zorundadır.

Çiftçiler, EK-2’de yer alan destekleme uygulama takviminde belirtilen belge teslim bitiş tarihi sona eren bir destekleme için müracaatta bulunamaz.

Bu Tebliğ;

-Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi hükümleri için 16/12/2015,

-Diğer hükümleri için 01/01/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

   

- Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ-20169/29

- Tebliğ ekleri